logo logo logo

Παναγιώτης Κουλουμέντας

Ορθοπαιδικός Χειρουργός Αθλητίατρος

phone Τηλ: 2106838001

ΜΗΝΙΣΚΟΣ - ΓENIKA

meniscus

Ο έσω και ο έξω μηνίσκος είναι ημισεληνοειδές δομές κολλαγόνου που παρεμβάλλονται μεταξύ μηρού και κνήμης και παίζουν πρωταρχικό ρόλο στη σταθερότητα του γόνατος, στην κατανομή των φορτίων και την εξομάλυνση των αρθρικών επιφανειών. Οι μηνίσκοι συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία και γενικότερα στην υγεία του γόνατος και γι’ αυτό πρέπει να γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια να επισκευασθούν. Σε πολλά κέντρα του εξωτερικού και στην κλινική μας γίνεται διόρθωση ή αντικατάσταση κατεστραμμένων μηνίσκων γεγονός που αποτελεί μια σημαντική πρόοδο στην Ορθοπαιδική.

Οι μηνισκικές βλάβες κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες: τις οξείες ρήξεις και τις χρόνιες – εκφυλιστικές ρήξεις.

Οι Οξείες ρήξεις των μηνίσκων συμβαίνουν συνήθως σε νέα άτομα κατά τη διάρκεια στροφικής κίνησης του μηρού επί της κνήμης με το γόνατο σε κάμψη, ταυτόχρονα το συγκεκριμένο πόδι είναι εκείνο που μεταφέρει το βάρος του σώματος. Η συχνότητα των οξείων μηνισκικών ρήξεων είναι 61/100.000 κατοίκους.

Οι Χρόνιες-Εκφυλιστικές ρήξεις των μηνίσκων είναι συχνές σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Το 60% του πληθυσμού με εκφυλιστικές ρήξεις είναι πάνω από 65 χρονών. Καθώς οι μηνίσκοι γερνούν γίνονται πιο σκληροί και λιγότερο ελαστικοί. Οι εκφυλιστικού τύπου ρήξεις μπορεί να είναι τελείως ασυμπτωματικές ή να παρουσιάζουν ήπια ενοχλήματα.
Τί είναι και πως λειτουργούν οι μηνίσκοι;

Οι δύο μηνίσκοι είναι ημισεληνοειδούς σχήματος σφήνες που γεμίζουν το κενό μεταξύ των αρθρούμενων οστών, του μηρού και της κνήμης. Οι μηνίσκοι ενισχύουν τη σταθερότητα της άρθρωσης, δημιουργούν πάνω στην επίπεδη κνήμη μια κυπελοειδή δομή στην οποία επικάθεται αρμονικά ο μηρός. Το έσω χείλος του μηνίσκου είναι εξαιρετικά λεπτό, ενώ το έξω είναι παχύτερο δημιουργώντας το σφηνοειδές σχήμα του. Αν αφαιρεθούν οι μηνίσκοι τότε ο κυλινδρικός μηρός μετακινείται απ’ ευθείας στην επίπεδη επιφάνεια της κνήμης.


Οι κακώσεις του έσω μηνίσκου είναι συχνότερες γιατί βρίσκεται σταθερά προσκολλημένος στον έσω πλάγιο σύνδεσμο και τον αρθρικό θύλακο. Ο έξω μηνίσκος είναι πιο στρογγυλός, μικρότερος σε μέγεθος και ευκίνητος καθώς δεν προσκολλάται σταθερά ούτε στον έξω πλάγιο σύνδεσμο ούτε και στον αρθρικό θύλακο.

Το πρόσθιο τμήμα του μηνίσκου ονομάζεται πρόσθιο κέρας, ενώ το οπίσθιο, οπίσθιο κέρας. Το κεντρικό τμήμα του μηνίσκου καλείται σώμα.

Ιστολογικά ο μηνίσκος είναι ινοχόνδρινος. Οι ίνες κολλαγόνου που τον αποτελούν σε συνδυασμό με την μεγάλη περιεκτικότητά τους σε νερό του προσδίδουν ελαστικότητα και αντοχή.

Η αιματική παροχή στους μηνίσκους είναι περιορισμένη και γίνεται από μικρές αρτηρίες γύρω από την άρθρωση γεγονός που καθιστά προβληματική την επούλωση τραυματισμών ιδιαίτερα αυτών που εντοπίζονται πλησιέστερα προς το ελεύθερο χείλος του μηνίσκου.


Τι κάνει ο μηνίσκος;

Ο μηνίσκος λειτουργεί σαν το αμορτισέρ του γόνατος, απορροφά μέρος των φορτίων που μεταφέρονται από τον μηρό και τα διαμοιράζει σε μεγαλύτερη επιφάνεια στην κνήμη.


Στη δεκαετία του 1960 και του 1970 ήταν συχνή η ολική αφαίρεση των μηνίσκων. Το αποτέλεσμα ήταν η εμφάνιση αυξημένης συχνότητας πρόωρης εκφυλιστικής αρθρίτιδας σε αυτούς τους ασθενείς. Η ολική έσω μηνισκεκτομή μπορεί να οδηγήσει σε ραιβό άξονα και αρθρίτιδα του έσω διαμερίσματος του γόνατος. Η ολική έξω μηνισκεκτομή μπορεί να προκαλέσει βλαισό άξονα και αρθρίτιδα του έξω διαμερίσματος του γόνατος.


Τι είναι η κάκωση-ρήξη του μηνίσκου;

Ρήξη μηνίσκου είναι η λύση της συνέχειας του μηνίσκου σε κάποιο σημείο της μάζας του. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την ακριβή θέση της βλάβης, το σχήμα της ρήξεως δηλαδή πώς έχει κοπεί ένας μηνίσκος και το βαθμό της σταθερότητας του τμήματος που υπέστη ρήξη. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να σχεδιαστεί η καλύτερη δυνατή θεραπεία.


Θέση: Μια ρήξη μπορεί να εντοπίζεται στο πρόσθιο κέρας, στο σώμα ή στο οπίσθιο κέρας του μηνίσκου. Πιο συχνές είναι οι ρήξεις του οπισθίου κέρατος του έσω μηνίσκου.

Κάθε μηνίσκος χωρίζεται σε τρεις ζώνες αναφορικά με τον βαθμό αιμάτωσης:


  • Η red-red zone (RR) βρίσκεται στην περιφέρεια του μηνίσκου στην περιοχή σύνδεσης με τον αρθρικό θύλακο και είναι πλούσια σε αιματική ροή.
  • Η red–white zone βρίσκεται στη μέση και είναι πτωχότερη σε αιματική παροχή
  • Η white zone αντιστοιχεί στο ελεύθερο χείλος του μηνίσκου και είναι ανάγγεια.

Η ζώνη στην οποία εντοπίζεται η ρήξη καθορίζει και την πιθανότητα επούλωσης καθώς ο βαθμός της αιμάτωσης είναι καθοριστικός παράγοντας. Ρήξεις στη red-red zone έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να κολλήσουν.


Σχήμα: Οι ρήξεις των μηνίσκων έχουν ποικίλα σχήματα. Το είδος της ρήξης θα καθορίσει και το είδος της θεραπείας. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα ρήξεων:

Επιμήκης
bucket-handle ή δίκην λαβής κάδους
bucket handle ή παρεκτοπισμένη δίκην λαβής κάδου
Λοξή
Aκτινωτή
Λοξή παρεκτοπισμένη

οριζόντια

εκφυλιστική
σύνθετες βλάβες
που είναι συνδυασμός των παραπάνω μορφών

Σταθερότητα: Η ρήξη ενός μηνίσκου μπορεί να είναι σταθερή ή ασταθής. Στη σταθερή το ρηχθέν τμήμα δεν μετακινείται και δύναται να επουλωθεί μόνο του με συντηρητική αγωγή. Όταν η ρήξη είναι ασταθής το τμήμα του μηνίσκου που έχει υποστεί τη ρήξη μετακινείται εντός της άρθρωσης. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται χειρουργική – αρθροσκοπική αποκατάσταση της μηνισκικής βλάβης.

default

Ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος έδειξε με αυτό τον τρόπο την ευγνωμοσύνη του προς το γιατρό του Δρ Κουλουμέντα.

Διαβάστε Περισσότερα

ninis

Δηλώσεις Δρ Κουλουμέντα για Νίνη

Σεπτέμβριος 9, 2011
Διαβάστε Περισσότερα