Ολική αρθροπλαστική ισχίου amis

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου amis είναι η οριστική λύση στο πρόβλημα της αρθρίτιδας του ισχίου με άριστα άμεσα και μακροχρόνια αποτελέσματα. Στην επέμβαση αυτή τοποθετούνται υλικά μεταξύ των αρθρούμενων τμημάτων του οστού της κοτύλης και της μηριαίας κεφαλής και αφαιρούνται αντίστοιχα τα τμήματα των οστών που παρουσιάζουν αρθρίτιδα. Τα τμήματα αυτά αντικαθίστανται με μεταλλικά, κεραμικά και πλαστικά(πολυαιθυλένιο) εμφυτεύματα μεγάλης αντοχής. Με τον τρόπο αυτό αποκαθίσταται η λειτουργία της άρθρωσης. Ο πόνος εξαφανίζεται, το μήκος του ποδιού ισοσκελίζεται και η κινητικότητα προσεγγίζει το φυσιολογικό.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΧΝΙΚΗ AMIS;

ολική αρθροπλαστική ισχίου amisΟ χειρουργός μπορεί να προσεγγίσει την άρθρωση του ισχίου ακολουθώντας τις παραδοσιακές προσπελάσεις ή κάνοντας Πρόσθια Ελάχιστα Παρεμβατική Προσπέλαση AMIS (Anterior Minimal Invasive Surgery) Η ολική αρθροπλαστική ισχίου amis  χαρακτηρίζεται από την προστασία μυών και τενόντων που συναντώνται κατά τη διαδρομή προς το ισχίο όπως επίσης και από μικρή-περιορισμένη τομή στο δέρμα. Κατά την προσπέλαση AMIS δεν κόβεται κανένας μυς ή τένοντας και τα νεύρα της περιοχής αντιμετωπίζονται με σεβασμό. Γι’ αυτό και όταν συγκρίνεται με τις παραδοσιακές τεχνικές εμφανίζει καλύτερα αποτελέσματα και χαμηλότερες επιπλοκές.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΝΤΑΙ ΩΣ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΕΣ;

Οι υπόλοιπες τεχνικές που παρουσιάζονται σαν ελάχιστα παρεμβατικές είναι ελάχιστα παρεμβατικές μόνο ως προς την τομή στο δέρμα ενώ είναι το ίδιο τραυματικές για μύες και τένοντες όσο και παλαιότερες συμβατικές τεχνικές

ΠΟΥ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΙΝΕΙΤΑΙ Η ΤΕΧΝΙΚΗ AMIS;

Η τεχνική AMIS κινείται δια των μυών χωρίς να διατέμνει κανένα μυ ή τένοντα (βλέπε εικόνα). Η άρθρωση του ισχίου προσεγγίζεται από μπροστά (πρόσθια) μεταξύ του ορθού μηριαίου και του τείνοντα την πλατεία περιτονία και στη συνέχεια του ορθού μηριαίου και του μικρού γλουτιαίου. Η AMIS θεωρείται η ιδανική προσπέλαση για ατραυματική χειρουργική, βελτιώνει την ποιότητα ζωής και μειώνει το χρόνο αποκατάστασης και ανάρρωσης μετά από ολική αρθροπλαστική του ισχίου.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ AMIS;

Γιατί απλά είναι η καλύτερη προσπέλαση για την αρθροπλαστική του ισχίου.

  • Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι λιγότερος
  • Η περίοδος αποκατάστασης συντομότερη
  • Ο χρόνος νοσηλείας ελάχιστος.
  • Η τομή πολύ μικρή, μόλις 7-8 cm
  • Ελαχιστοποιείται η απώλεια αίματος. Η ανάγκη για μεταγγίσεις γίνεται σπάνια
  • Εξαλείφεται ο κίνδυνος για οπίσθιο εξάρθρημα της κεφαλής του ισχίου
  • Εξασφαλίζεται μια πιο φυσιολογική λειτουργεία της άρθρωσης του ισχίου
  • Είμαι σε θέση να οδηγήσω άμεσα μετά το χειρουργείο

Η AMIS ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟΥ ΕΞΑΡΘΡΗΜΑΤΟΣ;

Ναι η AMIS μειώνει τον κίνδυνο του οπίσθιου εξαρθρήματος του ισχίου. Η διατήρηση των οπίσθιων στοιχείων της άρθρωσης του ισχίου (οπίσθιων στροφέων και θυλάκου) συμβάλει στην εξάλειψη του κινδύνου για οπίσθιο εξάρθρημα και γι’ αυτό δεν απαιτούνται προληπτικά μέτρα για την αποφυγή του οπισθίου εξαρθρήματος που πρέπει να λαμβάνονται στις υπόλοιπες προσπελάσεις. Η κινητικότητα του ασθενούς είναι ελεύθερη χωρίς περιορισμούς.

ΓΙΑΤΙ Η AMIS ΕΧΕΙ ΤΟΣΟ ΚΑΛΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ;

Η διενέργεια της Amis με το ειδικό τραπέζι έλξης εξασφαλίζει ένα απόλυτα ελεγχόμενο περιβάλλον. Ταυτόχρονα η θέση του αρρώστου επιτρέπει ακτινολογικό έλεγχο με χρήση Carm κατά τη διάρκεια του χειρουργείου σε πραγματικό χρόνο. Με τον τρόπο αυτό τα υλικά της ολικής αρθροπλαστικής τοποθετούνται με μεγάλη ακρίβεια και η θέση τους ελέγχεται πολλές φορές κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Επιπλοκές όπως ανισοσκελία ή λανθασμένος προσανατολισμός των υλικών είναι αδύνατο να συμβούν.

 

Η AMIS ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΡΟΜΠΟΤΙΚΑ (ROBOTIC & NAVIGATION ASSISTED);

Όλο και περισσότεροι νέοι χειρουργοί σε όλο τον κόσμο είναι σε θέση να κάνουν χρήση των πλεονεκτημάτων της υψηλής τεχνολογίας που έχουν στόχο τη βέλτιστη τοποθέτηση των υλικών όσον άφορα τη θέση, τον προσανατολισμό, το ιδανικό τελικό μήκος του σκέλους. Η robotic ή navigation assisted χειρουργική μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην μέθοδο AMIS ως επιπλέον στοιχείο ακρίβειας στην τοποθέτηση των υλικών. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε βέβαια πως τα ρομπότ δεν χειρουργούν, απλά δίνουν πληροφορίες και βοηθούν το χειρουργό να ολοκληρώσει με τον καλύτερο τρόπο το χειρουργείο.

Παναγιώτης Β. Κουλουμέντας
Αθλητίατρος – Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Διευθυντής της Κλινικής Ορθοπαιδικής και Αθλητικής Ορθοπαιδικής του Νοσοκομείου Metropolitan