Ρομποτική Χειρουργική Γόνατος

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΟΥ ΓΟΝΑΤΟΣ;

Η ρομποτική υποβοηθούμενη χειρουργική εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στην μερική και ολική αρθροπλαστική του γόνατος. Έχει ως στόχο τη βελτίωση στην τοποθέτηση υλικών που χρησιμοποιούνται προκειμένου να αντικατασταθούν φθαρμένα τμήματα της άρθρωσης. Η χρήση συστημάτων ψηφιακού υπολογισμού robots, και εξαρτημάτων απόλυτης ευστοχίας για τις παρεμβάσεις στα οστά όπως βραχίονες, αισθητήρες, βελτιώνει το αποτέλεσμα στην τοποθέτηση των υλικών της μερικής και ολικής αρθροπλαστικής του γόνατος. Διευκολύνει τον Ορθοπαιδικό χειρουργό

 • να σχεδιάσει την επέμβαση πριν το χειρουργείο,
 • να τοποθετήσει τα τμήματα της πρόθεσης με ρομποτική καθοδήγηση
 • να ελέγχει καθόλη τη διάρκεια και κατά το τέλος της επέμβασης την επιτυχημένη έκβαση αυτής.

Με την διαδικασία αυτή η τεχνητή άρθρωση ή το τμήμα που αντικαταστάθηκε συνεργάζεται με υπόλοιπα στοιχεία της άρθρωσης αλλά και ολόκληρου του σώματος αρμονικότερα απαλλαγμένη από τις δυσλειτουργίες της κακής τοποθέτησης.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΡΙΚΗ ή ΜΟΝΟΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΙΚΗ ή ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ;

Η ρομποτική χειρουργική βελτιώνει σημαντικά τα αποτελέσματα στη μερική αρθροπλαστική ή μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική του γόνατος. Στην επέμβαση αυτή αντικαθίσταται μόνο το φθαρμένο τμήμα της άρθρωσης συνήθως το έσω, ενώ το υγιές κομμάτι της διατηρείται και συνεργάζεται με την πρόθεση. Είναι απαραίτητο περισσότερο από κάθε άλλη περίπτωση το υλικό να τοποθετηθεί με ακρίβεια χιλιοστού και να εξασφαλίζεται απόλυτη συνεργασία του συνθετικού τμήματος με το βιολογικό τμήμα της άρθρωσης. Η ρομποτική υποβοήθηση παίζει καθοριστικό ρόλο στον αρχικό προεγχειρητικό σχεδιασμό, τη διεγχειρητική καθοδήγηση, και τον διαρκή έλεγχο.

 • Η ακρίβεια στην τοποθέτηση της πρόθεσης είναι ανώτερη σε σύγκριση με τη συμβατική μέθοδο
 • Τα λειτουργικά αποτελέσματα υπερτερούν της παραδοσιακής μεθόδου
 • Ο χρόνος ζωής της πρόθεσης μεγαλώνει
 • Ο χρόνος νοσηλείας μηδενίζεται, δεν απαιτείται νοσηλεία

ΠΟΙΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ Η ΜΕΡΙΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ;

Η μερική ή μονοδιαμερισματική ή uni ρομποτική αρθροπλαστική αντιμετωπίζει την αρθρίτιδα του ενός διαμερίσματος του γόνατος, συνήθως του έσω διαμερίσματος. Το μεγάλο πλεονέκτημα της επέμβασης αυτής είναι η διατήρηση βασικών ανατομικών δομών του γόνατος, καθώς κατά την επέμβαση αντικαθίσταται το τμήμα του γόνατος που έχει υποστεί φθορά ενώ ταυτόχρονα διατηρούνται τα υπόλοιπα υγιή τμήματα της άρθρωσης. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται σαφώς βελτιωμένη και πιο άρτια λειτουργία της άρθρωσης στο μέλλον.

ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ΜΕΡΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ;

Η απάντηση είναι όχι. Η επιτυχία της μεθόδου εξαρτάται κατά πολύ από την άριστη τοποθέτηση των υλικών. Η συμβατική μέθοδος δεν εξασφαλίζει σταθερότητα και ακρίβεια. Αντίθετα η ακρίβεια της ρομποτικής Αρθροπλαστικής είναι ανώτερη και σταθερά επαναλαμβανόμενη. Η απάντηση είναι προφανής δεν θα έκανα μερική αρθροπλαστική χωρίς ρομποτική καθοδήγηση.

Η ρομποτικά καθοδηγούμενη αρθροπλαστική είναι η μέθοδος εκλογής για την μερική ή μονοδιαμερισματική ή uni αρθροπλαστική του γόνατος.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΓΟΝΑΤΟΣ;

Η ρομποτική χειρουργική στην ολική αρθροπλαστική του γόνατος είναι η εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας για τη διενέργεια της επέμβασης της ολικής αθροπλαστικής του γόνατος. Η ρομποτική υποβοήθηση παίζει καθοριστικό ρόλο στον αρχικό προεγχειρητικό σχεδιασμό, τη διεγχειρητική καθοδήγηση, και τον διαρκή έλεγχο του αποτελέσματος.

 • Η ακρίβεια σχεδιασμό και την τοποθέτηση της πρόθεσης είναι τουλάχιστον εφάμιλλη σε σύγκριση με οποιαδήποτε συμβατική μέθοδο.
 • Τα σταθερά ανώτερα λειτουργικά αποτελέσματα αυξάνουν το ποσοστό ικανοποίησης των ασθενών
 • Ο χρόνος ζωής της πρόθεσης προσδοκάται να μεγαλώσει
 • Ο χρόνος νοσηλείας μηδενίζεται, απαιτείται ελάχιστη νοσηλεία

ΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ, ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ή ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΓΟΝΑΤΟΣ;

Η ολική αρθροπλαστική του γόνατος είναι επέμβαση που έχει καλά αποτελέσματα και με τη συμβατική μέθοδο. Η ρομποτική καθοδήγηση είναι μια παραπάνω δικλείδα ασφαλείας για την πιστή υλοποίηση του προεγχειρητικού σχεδιασμού κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Πολλοί έμπειροι Χειρουργοί δεν τη θεωρούν απαραίτητη καθώς ελέγχουν επιτυχημένα το αποτέλεσμα και χωρίς τη ρομποτική καθοδήγηση. Η νεότερη γενιά ορθοπαιδικών αλλά και ασθενών φαίνεται να προτιμά τα ρομπότ. Πάντως τα αποτελέσματα δείχνουν μετά τα πρώτα χρόνια χρήσης της ρομποτικής χειρουργικής τουλάχιστον παρόμοια και σε μερικές περιπτώσεις καλύτερα όσον αφορά την άριστη τοποθέτηση των υλικών.

Τα ρομπότ φαίνεται πως ήρθαν στη ζωή μας με σκοπό να μείνουν και να την κάνουν πιο εύκολη. Καθώς το κόστος θα υποχωρεί η χρήση τους θα γίνεται ευρύτερη και ευκολότερη. Ζούμε την ψηφιακή εποχή και φαίνεται πως περνάμε σταδιακά στη ρομποτική.