Η εποχή του Eξατομικευμένου Προσθίου Χιαστού

Η χειρουργική αποκατάσταση των ρήξεων του προσθίου χιαστού συνδέσμου αποτελεί στις μέρες μας μονόδρομο για επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές και γενικότερα για άτομα που θέλουν να διατηρήσουν την ικανότητα απρόσκοπτης συμμετοχής σε σύνθετες και πολύπλευρες κινητικές δραστηριότητες.

Λίγες επεμβάσεις έχουν συγκεντρώσει τόση επιστημονική κουβέντα, αμφισβήτηση αλλά ταυτόχρονα εξέλιξη και βελτίωση όσο αυτή της συνδεσμοπλαστικής του προσθίου χιαστού συνδέσμου. Ο πρόσθιος χιαστός δεν αποτελεί ένα απλό σύστημα σταθεροποίησης εντός του γόνατος όπως αρχικά πιστευόταν. Ο πρόσθιος Χιαστός είναι ο ταλαντούχος, χαρισματικός διευθυντής ορχήστρας που ενορχηστρώνει και συντονίζει με κάθε λεπτομέρεια την δράση μυών, τενόντων, συνδέσμων μέσα στο γόνατο κατά την εκτέλεση πολύπλοκων κινήσεων. Πολλά τα ερωτήματα μεγαλύτερα ή μικρότερα που απαντήθηκαν τα τελευταία χρόνια μετά από συνεχή έρευνα και μελέτη των αποτελεσμάτων, όπως το ερώτημα: “ Ποιο είναι το καταλληλότερο μόσχευμα για την αντικατάσταση του τραυματισμένου-κομμένου χιαστού συνδέσμου;”

Κάποια στιγμή στην πορεία της έρευνας προτάθηκαν και δοκιμάσθηκαν τα πολλά τότε υποσχόμενα συνθετικά μοσχεύματα. Τα αποτελέσματα ήταν μια τραγική αποτυχία. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν πτωματικά μοσχεύματα με μέτρια αποτελέσματα και πολύ περιορισμένες ενδείξεις χρήσης στις μέρες μας. Καταλήγουμε μάλλον εκεί που ξεκινήσαμε, τα πιο κατάλληλα σε λειτουργεία, αντοχή και αποδοχή από τον οργανισμό μοσχεύματα είναι τα αυτομοσχεύματα, που προέρχονται δηλαδή από το ίδιο το σώμα του τραυματία-ασθενούς. Ως τέτοια χρησιμοποιούνται οι οπίσθιοι μηριαίοι τένοντες(Hamstrings) ο ημιτενοντώδης και ο ισχνός, ο επιγονατιδικός τένοντας, ο τένοντας του τετρακεφάλου. Το κάθε ένα από τα παραπάνω μοσχεύματα αυτά έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα και θα πρέπει να επιλέγονται κατά περίπτωση ασθενούς λαμβάνοντας υπόψιν το φύλο, την ηλικία, το άθλημα, το επάγγελμα, συνυπάρχουσες βλάβες, τα ιδιαίτερα σωματομετρικά και ανατομικά χαρακτηριστικά του καθενός ξεχωριστά. Πολλές μικρές αλλά σημαντικές λεπτομέρειες θα κρίνουν την τελική επιλογή του ποιο από τα αυτομοσχεύματα είναι το πιο κατάλληλο. Η εποχή του γιατρού που γνωρίζει και πραγματοποιεί μία και μοναδική μέθοδο και την προσαρμόζει σε όλους ανεξάρτητα τους ασθενείς μοιάζει πλέον αναχρονιστική και ξεπερασμένη. Η χειρουργική του προσθίου χιαστού απαιτεί εξειδίκευση και βαθιά γνώση όλων παραγόντων και των εναλλακτικών τεχνικών από πλευράς του Ορθοπαιδικού Χειρουργού Αθλητίατρου ώστε να μπορεί και να είναι σε θέση να επιλέξει την πιο κατάλληλη για τον ασθενή. Διανύουμε πλέον την εποχή του προσωπικού-εξατομικευμένου Προσθίου Χιαστού, της εξατομικευμένης και προσωπικής επιλογής μοσχεύματος που μπορεί να είναι διαφορετικό ακόμα και για άτομα του ίδιου αθλήματος. Οι Ορθοπαιδικοί Χειρουργοί- Αθλητίατροι πρέπει να είναι σε θέση να επιλέξουν σωστά και να προσφέρουν το ιδανικό εξατομικευμένο χειρουργείο στους τραυματίες-ασθενείς ώστε να επιστρέψουν στο ίδιο επίπεδο δραστηριότητας ακμαίοι και δυνατοί. Η έκφραση, είμαι όπως ήμουν πριν χτυπήσω είναι το ζητούμενο.